Lohjan Kylien järjestämä toinen riemuinen matka suuntautui Itä-Suomeen.

Tällä matkalla matkailijoita oli 25 + tuttu kuljettaja.

Lähtö Lohjan kirkolta klo 10.00, melkein ajoissa.

Ensimmäinen kohde oli Ruotsinpyhtää, joka olikin upea ruukkimiljöö. Joen reunoilla oleviin puutaloihin oli perustettu myymälöitä, käsityöläisiä ja muita ammattilaisia myymässä tuotteitaan.

Ruukin päärakennukseen oli perustettu ravintola (ja sievä terassi).

Pääsimme tutustumaan Ruotsinpyhtään kirkkoon, jota tuli esittelemään uuden uutukainen kirkkoherra (kirkkorouva).

Kirkon alttaritaulu paljastuikin Helene Schjerfbeckin tekemäksi!!!

 Seuraavaksi saimme ruokailun yhteydessä esittelyn Strömforsin ruukista, alueesta ja toiminnasta nyt ja aiemmin. Asiasta löytyy tietoa heidän verkkosivuilta: Strömforsin ruukkiin

Ruukkimiljöötä.

Matkamme jatkui heleän kevätauringon saattelemana Ahvensalmelle, jossa kohteena oli Eijas Garden, upea englantilaistyyppinen elämyspuutarha. Oppaanamme oli paikan omistaja ja puutarhuri Eija Klaucke. Hän opasti koko puutarhan läpi, samalla kertoen paikan historiaa sekä töitten etenemistä. Kasviharrastajat (ja muutkin) saivat ihmetellä erikoisia ja tavallisiakin kasveja sekä nauttia rauhoittavasta vesi- ja polkuelementeistä.

Kuvassa vasemmalla kiven päällä Eija Klaucke.

Puutarhan myymälästä ihanat ostokset mukaan ja seuraavaa kohdetta kohti, Puumalaan.

Suhteellisen pitkän ajomatkan aikana ennestään toisilleen viraat matkaajat tutustuivat helposti toisiinsa, bussi on oiva paikka jutella mukavia...

Kello 18.00 oli ryhmällemme varattu Sahanlahden rannalta, saman nimisestä ravintolasta Sahanvalttarin pitopöytä -illallinen. Kyseessä oli lähiruokaa HERKULLISESSA muodossa. Jo sitä olikin aika nälkä. Erilaisia kalaruokia oli runsaasti ja maisema ravintolan ikkunoista hiveli silmiä.

Ruokailun päätyttyä oli venematkan vuoro. Ms Kaunis Veera  oli ensimmäisellä matkallaan tänä keväänä. Matkamme Niinisaareen vei noin yhden tunnin. Tähän tilausveneeseen mahtuu noin 40 matkustajaa. Ja se tekee pääasiassa tilausristeilyjä, mutta myös kesäaikaan avoimia risteilyjä Puumalan rannasta.

Laivuri Mika Nurmi kertoo Ms Kauniista Veerasta ja laivurina olemisesta.

 

Niinisaareen saavutti aikataulun mukaisesti klo 21.00. Vastassa oli Okkolan lomamökkien emäntä Paula Okkola. Hän jakoi avaimet mökkeihin ja onnistui järjestämään todella pikaisen ja ex tempore -vierailun läheiselle Temolan Viinitilalle.

Sinä iltana oli tunnelmat korkealla mökeissä, olihan Euroviisujen finaali!

Valitettavasti tiedämme tuloksen Suomen kilpailijan osalta, mutta se ei haitannut kisakatsomoita.

Sunnuntai 15.5.

Aamiainen Ravintola Niinipuussa jossa Paula kertoi Okkolan tilasta ja siitä että taas oli valmistunut uusi mökki edellisten 22 mökin letkaan. Jokaisella mökillä on oma ranta ja upeita ne ovatkin, kannattaa käydä yöpymässä näissä mökeissä.

Aika hauska esitelokerikko Okkolan pihassa.

Aamiaisen jälkeen matka jatkui Hirvensalmelle. Hirvensalmen Taimistossa oppaina pomologi Anssi Krannila sekä Teemu Kaarniemi. Anssi kertoi taimiston perustamisesta ja sen muusta toiminnasta, jota Teppo täydensi tämän hetken tiedoilla. Suomen tunnetuin pomologi Anssi Krannila antoi ohjeita omenapuun valintaan sekä kasvattamiseen.

Teppo esitteli taimiston tuotevalikoimaa.

Teppo Kaarniemi kertoo omenapuun varttamisesta.

Seuraavaksi bussin wc ja takaoven edusta täyteen omena- ja muita puitten taimia ym. kasveja. Onneksi kenelläkään ei ollut tarvetta käyttää vessaa loppumatkalla.

Hirvensalmella olevan Kissakosken tehdasmiljöö, oli seuraava kohde. Lounaan kestäessa paikallinen oppaamme Riitta Talvio tuli kertomaan alueen matkailuyrittäjien yhteistyöstä, nimeltä Puulataival. Lisäksi hän kertoi Kissakosken voimalaitoksen historiasta ja mitä se pitää sisällään tänä päivänä.

Kissakosken tehtaan museo.

Seuraavaksi kaikki bussiin ja pienelle kierrokselle Hirvensalmen keskustaan. Matkan aikana näimme istutetun (Suomen pisimmän) tervaleppäkujan, Hirvensalmen kirkon ja viimeisenä kohteena pysähdyimme Puulan Manuelliin, paikalliseen käsityöläisten myymälään.

Hirvensalmen kirkko.

Seuraavana kohteena olikin sitten jo Kalkkinen ja siellä Marttilan tila,

Aivan hykerryttävän sympaattinen emäntä Sinikka Marttila otti jo hieman väsyneen ryhmämme vastaan aina niin herttaisesti.

Ennen ruokailua Kalkkisten kyläyhdistyksen edustaja, Hellevi Tupala kertoo heidän kylämatkailusta ja muusta alueen kehittämisestä.

Yhteispotrettia ei matkalla otettu, mutta eiköhän näistä kuvista kaikki löydy.

Marttilan tilalla oli myös näyttely: Luonto saa tulla sisään, jossa pikaisesti piipahdimme.

Matka jatkuin Asikkana hulppena sillan ja Vääksyn kanava kautta, jatkaen upeaa maisemareittiä kotiin päin.

perillä olimme hieman aikataulusta myöhässä, mutta mukavan matkan pieni venyminenhän on vain positiivista. vaikka joillain olikin kova kiire seuraamaan MM-jääkiekkoa. Siinä taisikin käydä hieman onnekkaammin kuin edellis illan Euroviisuissa.

Kaikille matkalla olleille suuri kiitos!

Kiittää Katja Ranta.